Връщаш се у дома, искаш да се отпуснеш и да се разтовариш под душа, да се освежиш и отмиеш цялата дневна мръсотия. Но понякога такива простинеща могат да ви причинят куп неприятности. Кога душът може да бъде опасен за здравето?

Кой е в опасност?

Най-застрашени са децата, мъжете над 40 години, страстните пушачи, хората със слаб имунитет. В природата можем да намерим микроорганизми от рода аеробната бактерия Legionella, които обитавта застоялите води във влажния повърхностен слой на земята. Но в съвременните апартаменти се създават най-идеалните условия за тяхното възпроизвеждане. Те обичат да живеят и да се разпространяват не само чрез климатиците, но и в душове и бойлери.

Микроорганизмът става известен след избухването на масивна болест с неизвестен произход през 1976 г. във Филаделфия. Там се събрали на конгрес ветерани от Американския легион. Общо 220 души от тях се разболяли, от които 34 починали. Шест месеца след тази епидемия е открита смъртоносният бактерия легионела. Оказало се, че тя обитава климатиците в хотела.

Каква е опасността от душа?

Опитвайки се да си осигури удобни условия на живот, човек прави така, че запчват да го заобикалят опасни неща. В Германия, например, всяка година се регистрират около 600 случая на инфекция. В лека форма тя се проявява под формата на висока температура, болка в мускулите, ставите, главоболие. И ако се появи остро инфекциозно заболяване, тогава то застрашава с тежка пневмония, увреждане на централната нервна система и храносмилателните органи.

Между другото, не само миенето под душа може да бъде опасно. А дори вдишването на водния аерозол, в който се намира смъртоносният вирус, може да убие човек. Опасните дейности включват поливане на градината с маркуч, домашен шадраван и други водни тела, които не са работили отдавна.

Какво да правим

Ако рядко използвате душа в дома си или сте ходили на дълга ваканция, трябва да приложите малък ритуал. Пуснете крановете и душовете на пълен капацитет, оставете водата да се оттича продължително и след това пристъпете към водните процедури. Същото трябва да се направи в хотелите и почивните станции. Известно е, че епидемичните огнища доста често се регистрират именно на места за масов престой на хора.