Повечето болести са от нерви  – с това обясняваме страданията си, но с него са съгласни и медиците.  Последното изследване на международен екип учени сочи, че на нервите се дължат 40% от общия брой заболявания. Вълненията и стресът водят изменения в хормоналния фон и оттам – до развитие на различни страдания, доказали учените.

Силната тъга например предизвиква смъкване нивото на серотонина и допамина. И много често това провокира апетит към сладките неща. Резултатите са ни известни – освен набиране на килограми, се появяват и нарушения в стомашно-чревния тракт. Силният копнеж пък затормозява обменните процеси в тялото и, напротив, понижава апетита.

Гневът на свой ред повишава нивото на кортизола и адреналина – хормоните на стреса. В неголяма концентрация тези хормони предизвикват положителен ефект. В условия на силен стрес обаче, те напрягат мускулите и увеличават натоварването на сърцето, повишавайки честотата на сърцебиенето.

При обида нивото на адреналина и на кортизола също се повишава. А емоциите не намират изход, което задълбочава ситуацията още повече. В резултат не са изключени проблеми с храносмилането, включително диария или запек, предупреждават учените.