Раковите заболявания могат да се намалят с 40%, ако хората спрат да пушат, да преяждат, ако ограничат алкохола, ако редовно се занимават със спорт и се ваксинират против инфекции. Това се казва в доклада на Международната организация срещу рака, назоваващ мерките срещу развитието на опасната болест.
Онкологичните заболявания са причина за смъртта на всеки осми умрял човек, тоест те са по-чести от туберкулозата и от маларията, сочи статистика на Световната здравна организация.
Експертите на международната организация подчертават, че една пета от всички случаи на рак се дължат на инфекции. Към тях се отнасят заразите с човешки папилома вирус, който предизвиква рак на шийката на матката, както и хепатитния вирус, провокиращ рак на черния дроб и на стомаха.
Въпреки че ваксините срещу тези заболявания са достъпни в развитите страни, в държавите от третия свят те са недостатъчни. Ето защо почти 80% от смъртните случаи от рак на шйката на матката са в развиващите се страни.
Според специалистите, в цивилизованите страни основните видове онкологични заболявания (рак на стомаха, на белите дробове или на червата) могат да бъдат предотвратени, ако хората изменят начина си на живот. Затова експертите препоръчват хората да се откажат от пушенето, да ограничат употребата на алкохол, да съкратят времето под директно слънчево облъчване и да подържат нормално тегло с помощта на диета и спорт.