Дори 25 чаши кафе не могат да навредят на здравето, установили британски учени от Лондонския университет "Кралица Мери". Резултати от проучването им са представени на конференцията на Британското общество за изследване на сърдечно-съдовите заболявания, проведена в Манчестър.

Данните от предишни проучвания предполагат, че кафето увеличава втвърдяването на артериите, което причинява натоварването на сърцето и заплашва с инфаркт или инсулт. Професор Стивън Петерсън и колегите му обаче смятат, че резултатите от миналите изследвания са противоречиви и ограничени, защото в тях участвали твърде малко хора.

Петерсън и екипът му анализирали данни за почти осем и половина хиляди души, разпределяйки ги в три групи. Участниците от първата група пиели по-малко от една чаша кафе на ден, от втората група - от една до три чаши кафе дневно, а от третата група - повече от три чаши кафе на ден. Сред участниците от третата група имало и такива, които пили до 25 чаши на ден, но средната консумация сред любителите на кафето била пет чаши дневно.

Всички участници в проучването преминали обстоен преглед на сърдечно-съдовата система, включително и оценка на степента на втвърдяване на артериите. Учените взели предвид и такива фактори като възраст, пол, етническа принадлежност, индекс на телесна маса, пушене, алкохол, диета и наличие на хипертония. Резултатите показали, че твърдостта на артериите по никакъв начин не е свързана с нивото на консумация на кафе. Дори и тези, които пиели по 25 чаши дневно, имали съдове не по-твърди от съдовете на участниците, които пили по-малко от една чаша дневно.

Въпреки огромната популярност на кафето по цял свят, различни послания в пресата могат да накарат хората да се откажат от ободряващата напитка. Макар че проучването не доказва съществуването на причинно-следствена връзка, получените данни все пак говорят, че кафето не вреди на артериите, както досега се твърдеше, отбелязва един от авторите Кенет Фънг.