За някои хора кафето е нещо повече от напитка - това е начин на живот. Трудно е да се намери запален любител на кафето, който пропуска ежедневната чашка. Но, за съжаление, има информация за връзката му със здравето на сърцето, която е доста противоречива. Някои изследвания твърдят, че кафето има полезни свойства, които предпазват сърцето от болести. Други предполагат, че кафето може да увреди артериите и да доведе до неблагоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система. Скорошно проучване, включващо хиляди хора, хвърля светлина върху този конфликт.

Вреди ли кафето или предпазва сърцето?

Изследване, публикувано в списание Heart, показа, че хората, които пият големи количества кафе всеки ден, не изпитват артериална скованост. Това означава, че кафето няма пряк отрицателен ефект върху риска от сърдечно-съдови заболявания.

Има няколко конфликтни проучвания, които показват различни неща за кафето и това може да бъде трудно да се разбере. В какво трябва да вярваме и в какво не трябва, пита Метин Авкиран, медицински директор на British Heart Foundation. Надяваме се, че това проучване ще предостави възможност за разглеждане на някои медийни доклади, тъй като елиминира едно от потенциално вредните ефекти на кафето върху артериите ни.

Учени от Лондонския университет Кралица Мери в Обединеното кралство оценили връзката между консумацията на кафе и сковаността на артериите, използвайки две форми показатели за скованост при голяма популация. Изследователският екип събрал и анализирал данни от 17 932 участници от британското проучване на биобанките. Тези участници се подложили на както магнитно-резонансно сканиране на сърцето, така и инфрачервени пулсови тестове, за да се определи състоянието на сърдечно-съдовата им функция.

Резултатите показали, че хората, които пият кафе (умерено или много), нямат увеличение на артериалната скованост в сравнение с тези, които пият по една чаша кафе (или по-малко) на ден. Това предполага, че дори при значителни количества кафе всеки ден, е малко вероятно то да повлияе на здравето на сърцето.