Разговор с  Иво Николчев – Изпълнителен директор на „Стани Доброволец

- Г-н Николчев с какво всъщност се занимава организацията Ви?

- Ние сме фирма посредник, като осъществяваме контакта между медицински центрове, провеждащи клинични проучвания и доброволци, които поради една или друга причина желаят да се включат в такива. Изградили сме и поддържаме база от данни, която да е от полза за центровете при първоначалния им подбор на участници. Защитаваме интересите и на двете страни, за да постигнат взаимно удовлетворение.

- Разбирам, че проучването има интерес да си набави най-подходящите доброволци, но каква е тяхната полза да се включат.

- Ние делим включващите се условно на две групи - пациенти и доброволци.  Първите са с реални оплаквания и ползата за тях е огромна, защото получават лекарства, които още не са на пазара. Да влязат официално в пазарната мрежа отнема между 7 и 10 години. Фармацията се развива с темпове, сходни с електрониката, което метафорично казано означава да сравниш модерен смартфон с Nokia с фенерче, защо да не пробваш най-новото? В допълнение подробните изследвания, лекарствата и грижата от висококвалифициран медицински персонал са напълно безплатни. Стойността на някои от тези лекарства е значителна, бих казал, непосилна за средно-статистическия гражданин. Не бих подценил и факта, че по време на изследванията се срещаш и общуваш с хора със сходни на твоите проблеми и оплаквания.

- Предполагам, че в такъв случай определяте като „доброволци“ клинично здравите пациенти, каква ще е тяхната полза от участие.

- За някои фактът, че помагаш за въвеждането на лекарство, което може да помогне на мнозина в бъдеще е достатъчен. Други са доволни от безплатните обстойни профилактични прегледи, през които минават. Те избират по-активна роля при опазването на собственото си здраве. Често се случва, една пълната кръвна картина да засече проблеми с хемоглобина, захарта или мазнините, за които доброволецът не е подозирал. 

- Като че ли съзнателно избягвате финансовата страна? Знаем, че на запад много хора се включват в изследванията като източник на страничен доход.

- За голямо съжаление и в България е така, свикнали сме да поставяме финансовата част преди здравната. Да, всички здрави доброволци биват компенсирани в зависимост от самото изследване. Аз предпочитам в архива ни да има повече хора с реални проблеми, но както казах, защитаваме правата на всички участници. Държа да подчертая, че не става въпрос за заплащане за услуга, което е нормативно забранено, а за компенсация за пропуснати ползи по време на изследването и възстановяване на транспортни разходи.

- До тук изредихме единствено ползите, но какви са рисковете за участниците?

- Рисковете на участниците се разясняват от компетентно медицинско лице преди началото на изследването. Те зависят от множество фактори – както от вида на самото изследване, така и от здравния статус на участника. Нормативните изисквания са изключително строги, центърът гарантира постоянно медицинско наблюдение и грижи на участниците - здравните им показатели се проверяват почти непрекъснато. В практиката ми досега не се е случвал инцидент.  При по-сериозно заболяване може би има и по-висок риск за пациента, но както казах това е от компетенциите на ангажираното медицинско лице, което е длъжно да запознае пациента с всички възможни рискове предварително.

- И след всичко казано, как може да се запише човек за доброволец ако желае?

- Достатъчно е да се регистрира през сайта ниhttps://stanidobrovolets.com/ и в момента, в който се стартира подходящо за профила му изследване ние ще се свържем с него. Регистрирането не го ангажира с нищо, освен с получаването на актуална информация за провеждани проучвания от нас.

- Като за финал бихте ли разказали някоя интересна история, която се е случила при някое от проведените клинични проучвания?

- Не, защото всички те са лични, а ние пазим строго конфиденциалността на клиентите си.

Разговорът проведе Максим Цветанов