Така наречения „добър“ холестерол и здравето на черния дроб - органът, който хората често игнорират, докато не се разболее сериозно, са свързани, доказа проучване на американски учени. Вирусите, всякакви токсични вещества, както и болестите, влияят негативно на черния дроб. Хората с чернодробни заболявания обикновено не знаят за проблема, докато ситуацията не се влоши сериозно. Ето защо е толкова важно да се занимавате с превенция на здравето на черния дроб, включително на диетично ниво.

Изследванията показват, че липопротеините с висока плътност, наречени добър холестерол, предпазват черния дроб и потискат възпалителните сигнали, произвеждани от чревни бактерии. Изследователи от Университета във Вашингтон в Сейнт Луис са открили, че когато в дебелото черво се натрупва добър холестерол, той предпазва черния дроб от възпаления и наранявания. Резултатите от това проучване са публикувани в списание Science.

Ако сигналите на бактериите не бъдат потиснати, тогава те се придвижват от червата към черния дроб, където започват да активират имунните клетки. Това предизвиква възпалителна реакция, която може да увреди черния дроб. Въпреки факта, че добрият холестерол е изключително важен за здравето, много лекарства, които повишават холестерола, загубиха популярност през последните години поради клинични проучвания, които не потвърдиха ползата им от сърдечно-съдови заболявания. И сега изследванията показват, че повишаването на нивата на този тип холестерол обещава защита срещу чернодробни заболявания.