Известно е, че витамин D се синтезира под действието на ултравиолетовите лъчи. Страхувайки се от рак на кожата обаче, много хора се опитват да намалят времето, прекарано на слънце. И компенсират ползите от него, като приемат добавки с подходящия витамин. Такива добавки обаче не са безопасни, предупреждават канадските експерти.

Учените открили, че витамин D влияе неблагоприятно върху работата на бъбреците и допринася за тяхното унищожаване. Затова не трябва да злоупотребявате с хранителни добавки, пише "IA REGNUM". Приемането им е възможно само след консултация с лекар.

Експертите посочват случай с 54-годишен мъж, който имал оплаквания от неразположение и отпадналост. Кръвните му тестове показали анормални нива на калций. По-подробен анализ показал, че в продължение на три години пациентът е приемал добавки с витамин D. И това е довело до развитие на хронично бъбречно заболяване. След изследването на мъжа била поставена диагноза трета степен на заболяването.

Известно е, че в първия етап бъбреците показват компенсация. На втория етап вече се появяват характерни клинични прояви на интоксикация (главоболие, намалено зрение, безсъние, болки в костите и ставите, диария, повръщане, аритмия, тахикардия). И накрая, на третия етап се развива декомпенсация и се появяват нови проблеми, като стоматит, плеврит, перикардит, белодробен оток. Четвъртият етап се счита за терминален и, като правило, води до смърт, ако не се извършва хемодиализа. Единственото спасение може да бъде трансплантация на бъбрек.