Дневният сън се отразява негативно на здравето ни, твърди в списание Business Insider американският сомнолог професор Матю Уокър от Калифорнйския университет.

Според проф. Уокър дневният сън може да е полезен за мозъка и за организма като цяло, но спането денем е нож с две остриета, тъй като през деня човек „натрупва сънливост“. И ако подремнем повече от 40-50 минути, сънливостта ни ще се разруши и след това на човек ще му е трудно да заспи вечерта и да се наспи добре.

Освен това дневният сън няма да ни помогне да се справим с недоспиването, твърди професорът.

Сънят не прилича на банка. Затова не бива да се опитваме да „трупаме задължения“, които след това да погасяваме. В съня действа принципът „всичко или нищо“. Тоест не бива да съкращаваме съня си през седмицата, а после през почивните дни наведнъж да наваксваме, обяснява ученият.

Ако лишим човек от осем часа сън през нощта, а после в следващите три нощи му дадем възможност да си доспи, той ще спи по-продължително, но няма да може да навакса и възстанови тези осем часа.

Има ли разлика между недоспиването и гладуването? Според проф. Уокър природата не е предоставила защитна система срещу недостига от сън, подобна на мастните отлагания в организма за съхраняване на енергията. Истината е в това, че човекът е единственото животно, което целенасочено се лишава от сън без каквито и да е причини, коментира ученият.