Микроорганизмите, обитаващи червата ни, изпълняват редица функции – помагат ни за преработване на храната, защитават от инфекции и дори изработват определени витамини. А според ново изследване на американски учени, те играят и значителна роля за формиране предразположеността ни към затлъстяване.

Най-интересното е, че чревните бактерии помагат за натрупването на мастни отлагания по пътя на „хакерството“ на молекулярните механизми на циркадните ритми в чревните клетки и по-точно на гена NFIL3. Това установили учени от Югозападния медицински център при Тексаския университет след опити с лабораторни мишки.

Един от учените специално отгледал в стерилни условия поколение „чисти“ гризачи, които на практика нямали чревни микроорганизми. По време на наблюденията върху тези мишки учените открили, че нивото на експресия на NFIL3 протеините в клетките, населяващи червата, е по-ниско от това при нормалните мишки от контролната група. Те по-малко се запасявали с мазнини и оставали слаби дори при високомаслена диета.

Въпреки че чревните клетки не се подлагат на прякото въздействие на светлина, те все пак улавят светлинните сигнали, постъпващи от зрителната и нервната системи и, използвайки ги за регулиране на експресията на гени (в това число и NFIL3), който на свой ред отговаря за метаболизма на липидите, смятат учените.

Ето защо при хората с нарушени циркадни ритми в резултат на сменната работа или на пътуванията в чужбина, често възникват метаболитни нарушения, включително и затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания, коментират специалистите.