Знаем, че подаграта е свързана с пикочната киселина. Специалисти от университета Джон Хопкинс установили, че диетата DASH, разработена за профилактика и лечение на хипертония, повишава нивото на пикочната киселина. Въпросната диета включва зеленчуци, плодове и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, предава The Times of India.

Изследването показало, че по ефективност диетата може да се сравни с препаратите, които се използват при лечение от подагра. Известно е отдавна, че злоупотребата с алкохол и червено месо увеличава риска от подагра. Но досега учените не са знаели коя диета е способна да намали този риск.

Специалистите анализирали данните от изследване, публикувано през 1997 година и открили, че средно заради DASH диетата нивото на пикочната киселина при участниците намалявала с 0,3 милиграма на децилитър.  И колкото по-голяма била концентрацията на пикочната киселина, толкова по-силно намалявала тя. Така например при участниците с най-високи нива на пикочна киселина се отбелязвало смъкване над 7 милиграма на децилитър.