Повечето диети са основани на намаляване на калориите или на редуциране на храната. Ново изследване доказва, че трябва да промените не избора на храните, а времето на хранене.

Основният принцип на диетата 16:8 е в идеята за редуване на етапите на гладуване  в продължение на 16 часа, и приема на храна – през останалите 8 часа от денонощието.

Неотдавна бе доказано, че такава схема на хранене понижава апетита, повишава чувствителността към инсулин и нивото на хормона на растежа по време на „гладния“ период. Което на свой ред помага за изгарянето на мазнини и нарастването на мускулна маса. В новото изследване става дума, че диетата 16:8 е също и ефективен инструмент за понижение на кръвното налягане.

Американски учени от Илинойския университет провели експеримент с 23 доброволци с наднормено тегло и индекс на телесната маса 35.  В продължение на 12 седмици доброволците се хранили само в периода между 10 сутринта и 6 вечерта, като въобще не се ограничавали в избора на храна и нейното количество. През „гладния“ период било разрешено само пиенето на вода и нискокалорични напитки.

Резултатите от тази диета се оказали много ефективни – участниците употребявали с 350 калории по-малко в денонощие, а за целия срок отслабнали с 3%. Освен това нивото на кръвното им налягане намаляло с около 7 мм.

Това още веднъж доказва, че съществуват реални начини за редуциране на теглото без изчисляване на калориите и отказ от любимите храни.