При пациенти с множествена склероза (МС) заболяването често е придружено от усещане за силна умора. Американските учени съобщават, че повишаването нивото на добрия холестерол (HDL) чрез диета, богата на плодове и зеленчуци, значително намалява усещането за умора при МС.

Специалистите от Университета в Бъфало наблюдавали 18 пациенти с първична прогресираща множествена склероза, на които им било предписано да следват така наречената диета на Уолс, разработена от американския лекар, който имал МС.

Диетата включва увеличена консумация на плодове и зеленчуци, витамини от група В, рибено масло. Умерената консумация на месо е разрешена, но продуктите, съдържащи глутен, както и млечните продукти и яйцата са напълно изключени от диетата.

Преди пациентите да преминат към новата диета и година след това нивото на хронична умора при тях се определяло с помощта на специална скала (Скала за оценка на тежестта на хроничната умора). Освен това преди и след изследването кръвните проби на участниците са анализирани за общ холестерол, липопротеини с висока плътност (HDL), липопротеини с ниска плътност (LDL) и триглицериди.

Авторите на изследването твърдят, че максималното подобрение на показателите по скалата за умора било наблюдавано при онези пациенти, които са имали максимално увеличено ниво на HDL в сравнение с показателите на първоначалното ниво.

От своя страна, значително увеличение на нивото на добрия холестерол в кръвта се наблюдавало при пациенти с най-стриктно спазване на специалната диета. Тежестта на симптомите на умора при участниците в това проучване не се повлиява нито от намаляване на телесното тегло, нито дори от понижаване на нивото на триглицеридите и HDL, уверяват учените.