Скоро на пациентите с болка в гърдите ще бъде предложен нов тест, който след 15 минути ще покаже дали човек е получил сърдечен удар, съобщава The ​​Daily Mail. Тоест екипът на линейката ще поставя диагнозата преди хоспитализация на болния.

Тестът работи, като измерва нивото на определен протеин (миозин-свързващ протеин С) в кръвта. Той сеповишава бързо в случай на увреждане на мускулната тъкан вследствие сърдечен удар. Според разработчиците системата е много точна и изисква много малко кръв за анализ. Сега въз основа на теста, Лондонският кралски колеж разработва портативно устройство, което трябва да изглежда като глюкомер.

Учените се надяват през следващите 1-2 години да представят работещ прототип, който може да бъде раздаден на парамедиците за тестване. Вярно е, че има едно ограничение - в рамките на изследванията учените са използвали кръв, взета от вена. Специалистите искат да сведат всичко до анализа на кръв от пръста. И твърдят, че чувствителността на системата ще позволява това да се направи