Портативно устройство за скрининг на маточната шийка, което може да замени скъпия колпоскоп разработиха американски учени от университета Дюк в Южна Каролина. Ако това устройство бъде разпространено и ползвано широко, жените ще могат самостоятелно да правят скрининг и – в случай че заболяването вече е диагностицирано, да проследяват показателите на ефективност при лечението в регионите, където достъпът до медицински обслужване е труден, надяват се учените.

Колпоскопията е специализирано неинвазивно гинекологично изследване при което се прави детайлен оглед на шийката на матката, влагалището и външните полови органи със специален микроскоп (колпоскоп) под насочено силно осветление и лупно увеличение (от 4 до 40 пъти).

Всяка година по света се регистрират на 500 хиляди нови случая на заболявания от рак на маточната шийка. За сметка на добре организирания профилактичен скрининг, смъртността от него в последното десетилетия е намаляла повече от половина.

Цитонамазка може да бъде взета и от неспециалист, но колпоскопията изисква визуалзация на маточната шийка от квалифициран специалист със скъпоструващо оборудване.

Устройството, разработено от американските учени, наподобява тампон – с камера, подсветка и канал за въвеждане на контрастно вещество, което може да се свърже с таблет или смартфон с програма за откриване на признаци за предракови и ракови клетки.

Джобния колпоскоп е тестван от петнайсет жени, благодарение на които учените се уверили, че те биха предпочели новото устройство, а голяма част от тях показали умения да получат добро изображение. Предстои да бъде сравнена и ефективността на новия метод с традиционния.

Нивото на смъртност от рак на маточната шийка трябва да бъде сведено до нула, защото вече имаме евтин инструмент, с който навреме да диагностицираме и излекуваме болестта, надяват се учените.