Дезодорантите и парфюмите замърсяват въздуха в офисите, предупреждават американски учени от Университета в Пърдю след експеримент. В четири офиси от отворен тип учените разположили хиляди сензори за измерване на замърсяването на въздуха. Оказа се, че съединения от дезодоранти, грим и спрей за коса присъстват във въздуха на офиса с концентрация, надвишаваща 10-20 пъти ефективността им извън офиса.

Дори когато човек обелва портокал, във въздуха на стаята се отделят монотерпени, които се смесват с озон, образувайки опасни за белите дробове частици. Установено е също, че летливите органични съединения, отделяни чрез дишането, се задържат дълго време във въздуха.

Заедно различните съединения, замърсяващи въздуха, могат да причинят умора, главоболие и дразнене на дихателните пътища, намалявайки производителността на служителите, ако офисът не е вентилиран. Според специалисти, именно хората са основният източник на летливи органични съединения в офиса.

С проветряването и вентилацията обаче всичко е нееднозначно. Например въздухът от улицата категорично намалява концентрацията на вещества във въздуха на помещението. Но той носи със себе си нови замърсители, включително и озон. Това съединение лесно реагира с различни вещества. И така, озонът се смесва с монотерпени, образувайки микроскопични частици.