Това сочи изследване на д-р Фарзан Сорънд и професор Пол Розенберг, според които кръвообращението в главния мозък може да се подобри по съвсем простичък и лесен начин. Достатъчно е да изпивате по две чаши горещ шоколад дневно и те ще подобрят кръвообращението и ще съкратят изпълнението на интелектуалните задачи с цели 30%!

В изследването участвали жени на средна възраст 73 години, които всекидневно трябвало да пият по две чаши горещ шоколад и да не посягат към никакъв друг вид шоколад в продължение на месец.

Преди експеримента на всички участнички бил направен психологичен тест с логически задачи, които изисквали скоростен отговор. В началото на експеримента средната скорост за даване на отговори била 167 секунди, а в края на тредесетдневния срок дамите се справяли със същите задачи средно за 116 секунди.

Учените са категорични, че именно уникалните свойства на горещия шоколад са причина за такъв напредък в мисленето и в реакциите. Високото съдържание на флавоноиди, на витамини А, С, В1, Д и Е, на магнезий, калий и желязо позволяват на тази напитка да въздейства на организма като общоукрепващо и стимулиращо средство, твърдят те.