Цитрусовите плодове, пиперките, както и други плодове и зеленчуци в ярка окраска намаляват риска от рак на белите дробове. Това доказват резултати от изследване, публикувано в списание Cancer Research, според които пигментът бета-криптоксантин намалява броя на рецепторите, важни за ръста на тумора в белите дробове, провокиран от никотина.

Ръководител на изследователския екип от американски учени е Сян Донг Ван от бостънския университет Тафтс. Те установили, че бета-криптоксантинът намалява ръста на тумора в белите дробове в 63% от случаите. Този тип каротиноиди отговарят за жълтия, оранжевия и червения цвят в плодовете и зеленчуците, припомнят изследователите.

За постигане на резултати учените инжектирали никотинов канцероген в две групи мишки. Първата до и след процедурата получила допълнително доза бета-криптосантин, благодарение на който рискът от рак на белите дробове се съкратил с 52-63%.

След опитите с мишки те тествали влиянието на пигмента и върху развитието човешки рак на белите дробове. И открили, че след въздействието на бета-криптоксантин ракът се развива много по-бавно, а в някои случаи и съвсем спира да прогресира. Учените пресметнали, че за такъв поразителен ефект са достатъчни 870 мг от пигмента дневно, което е еквивалентно на една чушка или две мандарини.

Независимо, че изследванията продължават, експертите препоръчват на пушачите задължително да увеличат количеството плодове и зеленчуци в храната си.