Смята се, че всички идва с опита. И младият специалист винаги ще върви след по-възрастния. Това правило обаче, не важи в медицината, пише CBS News. Опровергават го американски учени.

Изследване на специалисти от Харвардското училище по обществено здраве показало, че пациенти, които били лекувани от възрастни лекари, попадали в групата на повишен риск от смърт.

Изследването се опирало върху анализ на медицински данни за повече от 736 хиляди пациенти над 65 години, които били лекувани от 18854 лекари. Средната възраст на лекарите била 41 години.

Учените се интересували от леталния изход на пациентите, случващ се до месец след хоспитализацията им. Оказало се, че показатели за смъртност при 10,8% се наблюдавали, когато лекуващият лекар е под 40 години, 11,1% - при лекари между 40 и 49 години, 11,3% -когато лекуващите били до 59 години и 12,1% - при лекуваните от над 60-годишни специалисти. Вероятното обяснение е в разликата в подготовката на специалистите. Стандартите на лечение се преразглеждат на всеки 5-10 години. И младите лекари по понятни причини са по-запознати с последните директиви и разработки. А понякога знанията за прогресивните методи превишават опита, натрупан с годините, е коментарът на харвардските учени.