За това, че кучетата имат способността на диагностицират рак, се знае отдавна. Но за гълъби – диагностици се заговори за първи път след изследване на калифорнийски учени.

Ричард Левинсън и екипът му от Калифорнийския университет обучили гълъбите да анализират медицински изображения на различни здрави и ракови тъкани на млечната жлеза.

Учените показвали на птиците увеличени изображения на тъкани на млечната жлеза. Ако гълъбът посочвал вярно ракова или здрава тъкан, учените го възнаграждавали. Всичко това станало в продължение на 15 тренировъчни едночасови сеанса.

В резултат гълъбите започнали да поставят верни диагнози при 85% от случаите. А когато отговорите на четири птици били еднакви, точността на диагнозата стигала до 99%.

Същността на метода е в това, че гълъбите забелязват слаби отлагания на калций, свързани с рака. На мамограмата тези отлагания изглеждат като бели петна. Но това по подразбиране за птиците не е толкова лесно и дори опитните онколози диагностицират рака по петната само до 80% от случаите. Докато системата на поощрение повишава точността на оценката на изображенията от гълъбите.

Когато показахме на птиците съвършено нови слайдове, разбрахме, че те обобщават получените знания. Тези птици се справят със задачите, подвластни единствено на квалифицираните специалисти, а нервните пътища, които гълъбите използват за разпознаване на изображенията, приличат на тези, които използват и хората, се казва в отчета на учените.

И въпреки че гълъбите едва ли ще бъдат поставени в услуга на болниците, специалистите смятат да използват получените данни за разработка на програма за управление на изображенията. Такава програма ще помогне на лекарите да интерпретират с още по-голяма точност изображенията на мамограмата.