Забелязали ли сте вече, че когато сте двама в леглото, спите по-спокойно? Науката го потвърждава в лицето на психолога д-р Селчук.

Американският психолог анализирал данните за 350 двойки на възраст между 30 и 80 години. Мъжете и жените били разпитани за качеството на съня им – добре ли спят, страдат ли от безсъние, събуждат ли се нощем и колко често, прибягват ли до сънотворни. Някои от двойките носили и сензори на китките, за да осигурят обективни данни за качеството на съня си. Освен това всеки участник в експеримента давал информация и за това доколко неговата половинка е грижовна и разбираща. Те отговаряли и на въпросите за това колко са загрижени за домашните проблеми или пък са потиснати от тях. И давали информация за общото си здравословно състояние.

Анализът на всички тези данни показал, че двойките в топли отношения спели най-добре от всички. Тази тенденция се запазвала дори и при наличието на фактори, които биха повлияли на съня, като възраст, тегло и общо здравословно състояние.

Известно е, че децата спят най-добре, когато са до родителите си. Това се отнася и до възрастните – много ни е по-лесно да се отпуснем и настроим за спокоен сън, ако до нас е любимият човек, коментира д-р Селчук.

Тревогата нарушава съня, увеличава броя на нощните пробуждания и намалява работоспособността и ефективността през деня. Докато стабилните отношения са мощен източник на безопасност и защитеност, потискащи стреса, добавя психологът.