Малките деца, които си гризат ноктите или си смучат пръстчетата са с по-малък риск от развиване на алергии, установили учени от медицинското училище при МакМастер университет и новозеландските им колеги от медицинското училище Дънидин. Те установили, че споменатите нехигиенични и неестетични навици пазят децата от развиване на реакции на хиперчувствителност.

Макар и да не препоръчваме поощряването на такива навици, те, както се оказва имат своите плюсове, коментират авторите, позовавайки се на резултатите от изследването. В него участвали 1000 деца от Нова Зеландия на възраст от 5, 7 и 11 години, 31% от които притежавали лошите навици. Учените на два пъти измервали степента на атопична сенсибилизация чрез кожни тестове – когато децата навършвали 13 и 32 години съответно. При изменение на атопичната сенсибилизация на 13 годишна възраст само 31% от децата с поне един от описаните навици страдали от алергии, за разлика от 45% от връстниците им,  които никога не гризели ноктите си и не смучели пръстите си.

Резултатите от изследването показали, че въпросните вредни навици опосредствено защитават децата от алергии, причинени от акари, растителен прашец, косми на домашни любимци, както и от спори на микроскопични гъбички, витаещи във въздуха. Тази тенденция била устойчива и при по-напреднала възраст, като не била свързана с пушенето, живеенето с домашни животни или въздействието на акари и домашен прах.

Изследването не открило връзка и между переоралните навици и развитието на астма или сенна хрема.