Градинарството е едно от заниманията, което помага за поддържането на постоянна физическа активност и смъква стреса. Учените вече доказаха, че то влияе благотворно на възрастните хора и дори увеличава продължителността на живота, съобщава ВВС.

Дан Бютнер, автор на книги за здравословен живот и пътешествия, изучавал пет места по света, където хората се славят със своето дълголетие: Окинава в Япония, Никойя в Коста Рика, Икария в Гърция, Лома-Линда в Калифорния и Сардиния в Италия.

Не само наблюденията на Брютнер обаче, но и различните изследвания досега потвърждават, че градинарите живеят по-дълго и по-малко са подложени на стрес.

В изследване на холандски учени участниците трябвало да изпълнят стресова задача, след което били разделени на две групи. Първите от тях четели в помещение, а другата стояла навън в продължение на 30 минути. Хората, които четели споделили, че настроението им се е влошило повече, докато останалите навън участници се почувствали напълно възстановени. Нивото на хормона на стреса кортизол при тях се понижило.

Австралийски учени, които наблюдавали мъже и жени на 60 години открили, че при тези, които редовно се занимават с градинарство рискът от развитие на слабоумие е с 36% по-нисък. Известно е също, че слънчевата светлина и свежият въздух помагат на превъзбудените хора, страдащи от Алцхаймер да се успокоят.

Наскоро изследване на учени от Харвардския университет показало, че хората, чиито домове са обградени от зеленина, живеят по-дълго с по-малка вероятност да развият рак или респираторни заболявания.

Доктор Брадли Уилкокс от Хавайския университет, който изучава столетниците в Окинава, установил, че много от жителите на острова се грижат до дълбока старост за своите градини.