Шампанското може да се пие за профилактика от деменция, сочат резултати от ново изследване на международна група учени, които установили качествата на пенливата напитка. Преди тях експерти откриха, че пиенето на червено вино може да предотврати някои форми на слабоумие, като болестта на Алцхаймер например.

В шампанското се съдържат фенолни съединения от относително високо ниво. Това категорично важи за напитката, произведена от сортовете грозде Пино Мение и Пино Ноар.

Изследването ни показва, че пенливата напитка е способна да влияе на функциите на мозъка. Това става в резултат от действието на фенолните съединения, които – както досега се смяташе, не притежават биологична активност, обяснява Джеръми Спенсър, участник в изследването.

Призоваваме обаче, да се отнасяте отговорно към употребата на алкохол, тъй като нашите резултати показват, че ефективни могат да са дори само една-две чаши шампанско седмично, предупреждава той.

Фенолните съединения помагат за моделиране на сигналите в хипокампа и кората на главния мозък, които са свързани с паметта и способността за обучение, се казва в прессъобщението на изследователите.