Гневът пречи на човека да бъде здрав, сочат резултати от ново изследване на американски учени. То потвърждава твърденията на психолозите, че физическото здраве на човека зависи от психологическото му състояние.

Колкото по-възрастен става човек, толкова повече стават негативните ситуации, които трябва да преживее: загуба на близък или любим човек, уволнение от работа, изтощение и т.н. Всичко това кара човек да се чувства все по-зле. След изследване на емоциите на повече от 200 доброволци на възраст между 59 и 93 години авторите установили, че у хората, изпитващи гняв, нивото на възпалителния маркер IL-6 се повишава. Това потвърждава и фактът, че гневът освобождава хормона на стреса в кръвта.

Наличието на възпаление е обичаен процес в организма, който помага на хората да се справят с наранявания и различните инфекции. Но ако човек има повишено съдържание на такива маркери, то той има и поне едно хронично заболяване, обясняват експертите.

В публикация на вестника на гериатричната психиатрия (САЩ) учените обясняват установената от психолозите връзка между емоционалното и физическото здраве. Оптимизмът, физическата активност и любовта към самия себе си ще помогнат най-успешно за укрепване на здравето на младите и възрастните хора, категорични са те.