Климатът е луднал. Ненормалната горещина, поройните дъждове и дори ненормалният студ са последствия от глобалното затопляне.

Флората и фауната на различните континенти също се променят. Ненадейно откъде се появяват необичайни животни и микроорганизми. Обикновените обитатели обаче, също се променят.

В морските обитатели се натрупва все повече метил живак. И не става въпрос за живачни емисии, които напоследък, заради контрола върху околната среда, просто станаха по-малки. Проблемът е, че поради затоплянето на водата рибата яде повече и се движи повече, натрупвайки повече вредни вещества в тъканите си.

Това важи особено за хищните риби, които изяждат по-малките. Затова лекарите съветват да не се ядат дълголетни хищници като акули, риба меч, царска скумрия и маслена риба. Добре е също да пренебрегваме и треската и рибата тон. Това е особено важно за бременните жени и малките деца, тъй като развиващата се нервна система при тях е силно податлива на токсичните ефекти на живака.

Независимо от това, признавайки значението на морските дарове за здравето, експертите предлагат варианти с доказано ниско съдържание на живак, като скариди, сьомга, минтай и сом.