Лятното слънце, морската вода, замърсеният въздух – всички тези фактори през лятото изтощават косата ни. Какво да направим, за да възвърнем блясъка и здравината ѝ?

Най-вече да се въздържаме от определена храна, препоръчват бразилски учени от Химическия университет в Сан Паулу, които открили, че гладуването ускорява интензивния растеж на косата. Това откритие било направено при експеримент с гризачи. Учените наблюдавали две групи мишки – първата била поставена на режим на частично гладуване, докато втората се хранела в нормален режим.

За шест месеца мишките, които употребявали 60% от стандартните си порции, тежали два пъти по-малко, като едновременно с това се увеличили плътността и дължината на космите, а броят на кръвоносните съдове нараснал три пъти. Това позволявало да се препраща повече топлина към повърхността на кожата. Кожните клетки демонстрирали изменения в обмяната на веществата, което позволявало да се намали загубата на енергията като топлина.

Отбелязаните изменения са резултат от приспособяването на мишките към новия режим на хранене, коментират учените. В условията на понижена енергия, която постъпва отвън, гризачите започвали по-ефективно да запазвате топлината, благодарение на по-плътното окосмяване. Ако при мишките била ограничавана възможността да формират изкуствено допълнителни косми, то животните ставали по-сънливи и показвали признаци на нарушена обмяна на веществата.