Изследване, посветено на достъпността на наркотиците в 50 държави по света провела агенция Bloomberg. Първенството в него заема Люксембург.

Дистанцирайки се от схемите, експертите изчислили разходите за „стандартна кошница с грехове“, в която влезли един грам опиати, грам кокаин, грам марихуана и грам амфетамин. Стойността на този набор се сравнявала със средния седмичен доход на глава от населението за 2018 година.

Най-евтина се оказала „кошницата с грехове“ при жителите на Люксембург, Холандия и Уругвай. А най-достъпни се били наркотиците в Русия, Китай и Япония. Експертите обаче премълчават за това как точно достъпността до наркотиците влияе на нивото на тяхното потребление.

Около 565 000 българи на възраст между 15 и 64 години са опитвали наркотици поне веднъж в живота си. Към дрога са посягали общо 11,2% от хората в тази възрастова група (между 472 000 и 565 000 души), като това е най-високият дял, откакто се води подобна статистика у нас. Това сочат данни от представително проучване за употребата на психоактивни вещества сред населението на Националния център по наркомании, обнародвани в края на 2018 година.