Когато в главата ви зазвучи музика, може да я запишете, твърдят швейцарски учени от Федералният технологичен институт в Лозана, които успели да видят какво се случва в главния мозък на човека, когато той „чува музика“.

По време на прослушване на музика се активират различни участъци от кората на главния мозък – те обработват различната информация, като високите и ниските честоти или тембъра например. Благодарение на това нашето слухово възприятие на звуците съответства на реалното, тоест на това, което всъщност чуваме.

Активността на мозъка при някой, който слуша песен, се изучават доста лесно -  на разположение на учените вече е технология на записа и анализ на невронните отговори, които инициира всеки звук в централната нервна система на човека. Много по-сложно е да се разбере както става в мозъка, когато слушаме „вътрешна“ музика в главата, без каквито и да са стимулации отвън.

Както и при анализа на реална музика, мозъчните отговори трябва да са свързани със звуци, обаче де факто такъв звук не съществува или поне нашите уши не го чуват. Все пак швейцарските учени заедно с американски колеги от Бъркли университет успели да анализират реакцията на „вътрешната“ музика, използвайки нов подход. 

Учените помолили пациент с епилепсия, който бил добър пианист, да изсвири мелодия на електронно пиано с включен звук. В същото време те записвали и музиката, и съответстващата мозъчна активност. След това пианистът изсвирил същата песен, но този път звукът на пианото не бил включен. И отново записали и музиката, и съответстващата мозъчна активност. Съпоставяйки информацията, събрана през тези два етапа, учените успели да провокират произволната активност в главния мозък на пианиста в отговор на „вътрешната“ музика.

Експериментът може да се смята за прост, но всъщност е единствен по рода си. Използваната техника – електрокортикография – е извънредно инвазивна, тай като предполага имплантация на електроди доста дълбоко в мозъка на пациента. Тази техника обикновено се използва за лечение на хора с епилепсия, които не могат да приемат лекарства, поясняват учените.

Те се надяват с времето тези резултати да помогнат на хората, загубили способност да говорят.