Всекидневната употреба на авокадо помага за подобряване на работната памет и навиците за вземане на решения при възрастните хора, твърдят учени от Университета Тафтс, които стигнали до извода по пътя на изследване.

В изследването на американските учени участвали 40 здрави хора над 50 години, съобщава Deccan Chronicle. Доброволците попълвали когнитивни тестове за памет, внимание, скорост на обработката на информация. Учените проследявали измененията в нивото на лутеина в очите на участниците.

Лутеинът е пигмент, съдържащ се в плодовете и зеленчуците, който притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Едно авокадо съдържа около 369 микрограма лутеин.

Изследването показало, че при участниците, употребяващи редовно авокадо, нивото на лутеин в очите нараснало с 25%. Те започнали и по-добре да се справят с когнитивните тестове. Докато при участниците в контролната група, които не ядели авокадо, когнитивните функции по време на изследването не се променили.

Авокадото притежава още куп незаменими свойства, за които po-zdravidnes е писал. То е полезно за сърцето, понижава лошия холестерол, ускорява метаболизма и е един от най-преките пътища към запазване на здравето.  

Учените смятат да продължат изследването, за да установят как употребата на по-малко количество авокадо влияе на когнитивните функции.