Ако все още смятате, че кафето е лошо за сърцето, допринася за развитието на диабет и е строго забранено за възрастните хора, е време да погледнете истината в очите.

Още през 70-те-80-те години на миналия век много учени смятали, че кафето може да причини здравословни проблеми. Но това беше преди почти половин век - до момента, в който научната общност научи много за антиоксидантите, които могат да предотвратят или поне забавят процеса на разрушаване на клетките. Както се оказа, прясно свареното черно кафе е пълно с тези антиоксиданти, а ползите за здравето му надхвърлят превенцията на някои заболявания.

Например, кафето може да увеличи вашата информираност, да предотврати камъните в бъбреците, да подобри паметта, да направи тренировката ви много по-ефективна, да повдигне  настроението и дори да предотврати възпалението на венците, като по този начин намали риска от загуба на зъби.

Освен това наскоро се появи нова диета, последователите на която са убедени, че кафето помага да свалим няколко килограма. Сега да видим дали това наистина е така.

Каква представлява диетата с кафе?

Всъщност тук не всичко е толкова сложно, поне според д-р Боб Арно, който издаде книгата „Диетата на любителя на кафето“  (The Coffee Lover’s Diet ) през 2017 година.

В книгата си той каза, че консумацията на поне три чаши кафе на ден не само помага за предотвратяване на различни заболявания, но и ви позволява да отслабнете.

Защото тъкмо това количество кафе ускорява метаболизма на човека, както и сърдечно-съдовата функция, като по този начин стимулира изгарянето на мазнините.

Трябва също така да се помни, че както при всяка диета, и при тази е необходимо да се контролира количеството консумирани калории на ден. Желателно е то да бъде 1500 калории дневно, които в идеалния случай трябва да идват от растителни протеини, зърнени култури, както и голям брой плодове и зеленчуци.

Добре, значи наистина диетата с кафе работи?

Въпреки фактът, че диетата с кафе е помогнала на д-р Арно, както и на много от неговите последователи, истинската му ефективност може да се определи само от науката. За да може една диета да бъде наистина „работеща“, учените трябва тепърва да проведат двойно - сляпо, плацебо-контролирано проучване. Това е единственият вид изследване, чрез което науката определя ефективността на дадена диета.

Всеки знае, пиенето на три чаши кафе на ден не е толкова трудно. Консумацията на само 1500 калории на ден обаче вече не е толкова лесна. Факт е, че нормата за средно активен мъж от 36 до 55 години е 2800 калории на ден.

И така, колко кафе мога да пия кафе, за да не се почувствам зле?

Хората реагират на кофеина по различен начин, но престижната Мейо клиник препоръчва ограничаването на приема му до 400 милиграма на ден. Става въпрос за четири чаши кафе (обаче, всичко зависи от това колко кафе ще кипнете). И въпреки че много проучвания показват, че три чаши кафе на ден наистина имат добър ефект върху здравето на човека, ако изведнъж започнете да усещате сърцебиене, дехидратация, проблеми със съня или концентрацията, препоръчително е да намалите приема.

Препоръка: за да отслабнете все пак с диетата на д-р Арно, пийте черно кафе без мляко, сметана, тонове захар, мини ружа, карамелени сиропи и други калорични неща.