Когато хората започнат да бягат, рискът от преждевременна смърт се понижава с 40%, открили американски учени от Университета в Айова след анализ на данни от предшестващи изследвания. Редовното бягане може да удължи живота с три години, твърдят специалистите. Дестинацията, скоростта на бягане и други фактори не влияят на резултатите, предава The Daily Mail.

Учените установили, че ако всички, които се са бягали, започнат да спортуват, рискът от смърт по каквито и да е причини при тях ще намалее с 16%, а вероятността от смърт от сърдечен пристъп – с 25%. Другите видове физическа активност също са полезни. Ходенето и карането на колело, например, намаляват риска от преждевременна смърт с 12%.

Участници в едно от изследванията бягали средно по два часа седмично. Максимално понижение на риска било отбелязано при участници, които бягали по 4 часа седмично.

Учените засега не могат да обяснят точно защо бягането удължава живота. Вероятно то се бори с много рискови фактори за преждевременна смърт, като хипертонията и мастните отлагания, например. Бягането влияе положително и на аеробните възможности на организма.