Такива данни са получени от авторите на доклад, публикуван на уебсайта на британската благотворителна организация Age UK. Докладът, озаглавен „Повече вреда, отколкото полза“, се фокусира върху състоянието на възрастните хора, приемащи лекарства.

В доклада е посочено, че 20% от хората над 65 години приемат поне седем различни лекарства всеки ден, а 39% пият поне по пет хапчета.

Това могат да бъдат статини (лекарства за понижаване на холестерола), инхибитори на протонната помпа (лекарства, които потискат производството на солна киселина в стомаха, което намалява риска от киселини и стомашни язви), антикоагуланти (лекарства за предотвратяване на кръвни съсиреци), аналгетици (най-често срещаните болкоуспокояващи са парацетамол и ибупрофен, те обикновено се предписват на възрастни хора с болки в ставите), лекарства за понижаване на кръвното налягане, за понижаване на кръвната захар, за подобряване на кръвообращението.

Подобен химически „коктейл“ от лекарства увеличава риска от тежки странични ефекти и излага живота на пенсионерите под заплаха, предупреждават авторите на доклада.

Тъй като възрастните хора приемат много лекарства, съществува голям риск комбинацията от тези лекарства да бъде опасна. Този риск е по-висок, колкото повече лекарства приема човек. Ако броят на приетите лекарства е над четири вида, шансовете за отрицателни странични ефекти започват да нарастват в геометрична прогресия с всяко ново допълнително лекарство, се казва в доклада.

Авторите на доклада отбелязват също, че в продължение на много години възрастните хора приемат лекарства, от които наистина не се нуждаят, или приемат лекарствата в погрешна дозировка. Лекарите често предписват лекарства, без да вземат предвид тези, които пенсионерите вече пият заради други заболявания. Те не обясняват на по-възрастните пациенти какъв режим трябва да се предприеме, за да се намали рискът от кръстосано взаимодействие с лекарствата.