Всяка година над 42 милиона възрастни американци (или 18,2% от възрастното население на Щатите) страдат от някакво психично заболяване, като депресия, биполярно разстройство или шизофрения.

Данните са обнародвани от Управлението на службата за лечение на наркозависимости и психични разстройства към Министерството на здравеопазването и социалните грижи в САЩ. Експертите от управлението говорят за това, че около 9,3 милиона възрастни (или 4% от американците на възраст над 18 години) имат опит с психичните заболявания, което значи, че състоянието им пречи всекидневно да поддържат нормално активни състояния, като например да ходят на работа.

Подобна статистика се публикува на фона на сериозното внимание, което днес е обърнато към способностите на американската здравна система да се бори с проблемите на психичните заболявания. Американската асоциация на консултантите в областта на психичните заболявания представила резултатите от изследването, според което като следствие от провежданата в момента здравна реформа в Щатите до 4 милиона пациенти с психични заболявания могат да бъдат лишени от здравна помощ.

Най-много психично болни жители има в щата Юта, където 22,3% от възрастното население изпитва една или друга форма на психично разстройство, а най-малко страдащи има в Ню Джърси – 14,7%.

Професорът по медицина от Харвардския университет Роналд Кеслер, специалист в областта на психичните заболявания смята, че в действителност разпространението на психични разстройства сред възрастното население на Щатите е доста по-високо и се колебае между 25% и 30%. 

Между 2001 и 2010 години броят на американците, приемащи наркотични вещества за лечение на психични заболявания, е нараснал с 22%. За този период с 29% се е увеличил броят на жените, използващи антидепресанти.