Нашето тяло има забележителна способност да прави нови мускули от привидно нищо. Всъщност значителен брой мускулни стволови клетки участват в този процес.

Тези „пресни“ клетки са добри не само в изграждането на мускули, но и в самото създаване на нови - процес, наречен самостоятелно обновяване. За съжаление техните невероятни способности намаляват с възрастта, което води първо до влошаване на мускулната регенерация, а впоследствие и до саркопения - свързана с възрастта атрофична дегенеративна промяна в скелетния мускул.

Изследователски екип от Университета в Охайо успя да проследи механизма на спада на мускулите до специфичен протеин, наречен GAS1.

Кодиран от специфичен ген, инхибиращ растежа, GAS1 ускорява функционалното разграждане на мускулните стволови клетки, обяснява водещият автор на изследването Лианджи Ли.

Този протеин присъства само от време на време в младите мускулни стволови клетки, но се намира в излишък в старите.

Увеличаването на експресията на GAS1 в популация на млади стволови клетки води до намаляване на регенеративния потенциал. Напротив, отстраняването на GAS1 от стареещите мускулни стволови клетки ги обновява до младо състояние, при което стабилната регенерация е възобновена и поддържана.

В същото време учените откриха, че GAS1 инхибира друг протеин, клетъчен повърхностен рецептор, наречен RET, който, както се оказа, е необходим за самостоятелно обновяване на мускулните стволови клетки. Колкото по-голяма е експресията на GAS1 протеин, толкова по-явно е намаляването на RET функцията.

Допълнителни експерименти показват, че инхибирането на RET чрез GAS1 може да бъде обърнато от третия протеин GDNF, който се свързва с GAS1 и активира RET. В действителност, когато изследователите инжектират GDNF директно в мускулите на стари мишки, функцията на мускулните стволови клетки и мускулната регенерация се увеличават.

При бързо застаряващо население проблемът с разрушаването на мускулите става все по-актуален, коментира съавторът на изследването Чен-Мин Фан. Нашата работа показва потенциален начин за борба с мускулната дегенерация при възрастни хора, допълва ученият.