Ако сте експерт по чайните сортове, вероятно сте забелязали, че понякога запарката е с различен вкус. Данни от ново изследване на американски учени обясняват защо се случва така. Причината е в биохичимните свойства на растенията, които се повлияват от… дъжда.

Листата на чая съдържат редица мощни антиоксидантни съединения, които оказват влияние на неговите органолептични и терапевтични свойства.

В изследването на учените от университета в Монтана било доказано, че концентрацията на вторични метаболити – тоест тези биоактивни съединения в чая, които определят качеството и ползата от напитката, може да се намали до 50%, ако реколтата е била подложена на въздействието на мусоните – устойчивите сезонни ветрове с дъждове.

Резултатите от изследването, публикувани в списание PLoS ONE, са основани на химичен анализ на образци от Camellia sinensis – растения, от които се произвеждат много популярни чайове, като зеления и черния чай, улун и др. Всеки от тези сортове се обработва различно, което им предава неповторимия вкус.

Образците били взети от различни реколти, събирани от плантации в малка селска община в югозападен Китай. Те били отглеждани както по време на голяма суша, така и в период на екстермните мусони.

Чаят, отгледан в сезона на мусоните, бил с много по-ниско качество, отколкото в сухия период.