Отказът от захар може да произведе удивителен ефект, доказало ново изследване на американски учени. В експеримента им участвали 700 души, които в продължение на 9 дни напълно се отказали от захарта.

Това въздържание им позволило значително да подобрят здравословното си състояние, дори и за такъв кратък срок. Учените отбелязали стабилизация на кръвното им налягане, понижение на холестерола, както и намаляване концентрацията на инсулин в кръвта. Изхождайки от това, експертите огласили препоръките си за ползата от периодичния отказ от захар. Без обаче да говорят за пълното изключване на захар от хранителния режим.

Предупрежденията се отнасят не само за захарозата. Наскоро, например бе установено, че фруктозата се превръща в отрова при добавянето й в храната и напитките. Тя повишава риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и инсулт. Докато в плодовете тези негативни ефекти се неутрализират.

Испански учени от Университета в Барселона пък провели изследване върху мишки, на които давали два вида прости захари. Оказало се, че животните, пиещи вода с фруктоза наддали повече, отколкото гризачите, пиещи вода с глюкоза. Фруктозата влияела зле и на метаболизма, кръвоносната система и черния дроб, като го застрашавала от стеатоза.