Водните ресурси на планетата, в това число и питейната вода, са замърсени с лекарствени препарати, което може да доведе до опасни последствия както за природата, така и за хората, предупреждава проф. Майкъл Деплеж, водещ британски специалист еколог.

Коктейл от такива високо активни вещества, като антидепресанти, антибиотици, хормонални контрацептиви, противовъзпалителни и обезболяващи препарати, бета-блокери и препарати за хормонозаместителна терапия, попадат в канализацията, а оттам в реките и езерата заедно с човешката урина, обясняват известният специалист по влияние на околната среда върху човешкото здраве.

Друг път на замърсяване са фармацевтичните отпадъци, както и урината на домашните животни, получаващи лекарства. Просрочените таблетки, които често изхвърляме в тоалетната чиния, също са недопустимо действие, подчертава Деплеж.

Тревогата си от замърсяването на околната среда с токсични фармацевтични примеси за пръв път наскоро изразиха експерти на ООН, пише The Daily Mail. В подготовката на доклада на надзорния орган за околната среда се говори за това, че въпросните замърсители са открити във водата във всички краища по света, което е заплаха за здравите хора. Изследванията показват, че остатъците от лекарства се натрупват не само във водата, но и в растенията, и в организмите на дивите животни.

Занапред този проблеем само ще се задълбочава, тъй като все повече хора ще приемат препарати срещу диабет, повишен холестерол, високо кръвно и рак, отбелязва проф. Деплеж. Натрупването на препарати в околната среда оказва негативно влияние и върху човешкия организъм, действайки на биохимично ниво, предизвиквайки нови болести и променяйки реакцията на организма към вече създадените лекарства, подчертава Деплеж.

Наскоро китайски учени публикуваха изследване за разпространението на нановирус – чревен грип. Оказало се, че резервоар за неговото развитие са стридите, които живеят в замърсените отпадни води в крайбрежните райони.