Горещините настъпват. Със съживяването на природата настъпва и интервенцията на всички вредни насекоми. А най-досадни от тях са кои? Мухите! Според специалистите те са и много по-опасни, отколкото си мислим.

Мухата е приносител на 200 различни типа вредни бактерии. И причината е в местата, които обикновено обитава – гнилата храна и фекалиите. Дори и да отпъдите внезапно кацналата върху сандвича ви муха, ще е късно. Тя вече ще го е изпортила!

Експертите по борба с вредителите твърдят, че хиляди миниатюрни косми по тялото на мухата пренасят за секунди бактерии, които представляват сериозна опасност за здравето.

Мухите са най-опасните преносители на инфекции, които причиняват много чревни заболявания. Стайната муха е главният преносител на инфекциозни и паразитни заболявания: коремен тиф, холера, дизентерия, паратиф, туберкулоза, дифтерит, полиомелит и дори антракс.

И ако си мислите, че коремният тиф, примерно, вече не е толкова популярен, грешите. През 2000 година по света от него са се заразили 21,6 милиона души, като 1% от тях са умрели.

Мухите почти винаги заразяват продуктите, до които се допират. Така че най-добрият начин да не се заразите е просто да отрежете и изхвърлите частта от храната, до която са се докоснали, препоръчват експертите.