Доказано е, че за възприемането вкуса на храната може да влияят нейната миризма и дори текстурата. Още един фактор за това изясниха наскоро учените и това е, че вкусът на храната се възприема по различен начин в различната обстановка.

Изводът е на международна група учени, които достигнали до него чрез необичаен експеримент – използването на технологии на виртуалната реалност. Участниците трябвало да оценяват вкуса на синьо сирене с плесен в различна обстановка. Те получавали и специална гарнитура, позволяваща им последователно да се пренесат в три места – тиха лаборатория, където на дегустацията не пречат странични миризми и други дразнители, на пейка в парка и в краварник.

Участниците не знаели, че образците от сиренето били еднакви и оценявали остротата на синьото сирене като значително по-силна, когато се намирали в краварника. Интересното е, че когато същите участници трябвало да оценяват солеността на предложените образци сирене, отговорите им не зависели от обстановката и практически не се различавали.

Според учените „сензорният контекст“ определя възприятията на специфичните оттенъци на вкуса, но детайлите все още трябва да се проучват.