Това е не само витамин, но и хормон, който помага за контрола на нивото на калций и фосфати в организма и играе важна роля за формиране на костите и зъбите. Източници на витамин D са мазната риба и яйцата. Голямо количество от витамина обаче постъпва не с храната, а се изработва под въздействието на слънчевата светлина, пише Zee News.

По време на изследване шотландски учени от университета Кралица Маргарита в Единбург открили, че при възрастните, пиещи добавки с  витамин D, кръвното и нивото на кортизола – хормонът на стреса, в урината били по-ниско, отколкото при участниците, които получавали плацебо. Освен това след приема на витамин D учястниците успели да преминат на велотренажор по 6,5 километна за 20 минути в сравнение с 5 километра, които една преодолявали в началото на експеримента.

Независимо от голямото натоварване, признаците на физическо напрежение в групата, употребяваща добавки с витамин D, се оказало по-слабо. Учените смятат, че дефицитът на витамин D е свързан с устойчивостта към инсулина, диабета, ревматоидния артрит и някои видове рак. Добавките с въпросния витамин ще помогнат за избягване на тези проблеми със здравето, препоръчват шотландските медици.