Инсулинът се произвежда от панкреаса. Основната му задача е да поддържа нивото на захарта в норма. Ако не се произвежда достатъчно или тялото стане нечувствително към инсулин, се развива диабет. Но според едно скорошно проучване на канадски учени от университета в Лавал, при хората с диагностициран диабет тип 2 заболяването може да се забави и дори болестта да бъде предотвратена от витамин D.

Положителният ефект се проявява само след половин година - витаминът във висока доза подобрява ефективността на инсулина. Това било доказано от експеримент, включващ 96 пациенти, които имали диабет тип 2 или преддиабет (граница, характеризираща се с опасно повишаване нивата на захарта). От началото на експеримента до кая на шестмесечното лечение показателите за инсулиновия и захарния метаболизъм били променени.

Известно е, че половината от доброволците са получавали 5000 единици витамин D дневно, а останалите - плацебо. Витаминът уникално подобрил инсулиновия профил на участниците. Според учените витамин D е работил особено добре при хората, които първоначално са имали дефицит на този витамин.