Излишното ниво на мъжкия полов хормон тестостерон спомага за образуването на тромби, развитието на сърдечна недостатъчност и повишава риска от инфаркт.

Това показват резултати от изследването на екип учени от Хонконгския университет, Кеймбриджкия университет и Университета в Ню Йорк, публикувани в списание The BMJ.

Предшестващи изследвания показали, че генетичната предразположеност към високо ниво на половия хормон тестостерон – т.н. ендокринен тестостерон, се съпровожда с повишен риск от инсулт и сърдечни заболявания, особено при мъжете.

Досега обаче не е ясно дали излишъкът от тестостерон причинява развитието на сърдечно-съдови заболявания, което става особено важно с популярността на добавките с тестостерон, които се използват за повишаване на енергията и сексуалното влечение.

За да отговорят на този въпрос, учени под ръководството на Мери Шулинг съпоставили генетичните данни и сведения за здравословното състояние при почти 400 хиляди мъже и жени. Възрастта на тези хора била между 40 и 75 години. Повечето от тях били европейци.

Анализът на тази огромна информация показал, че при мъжете високото ниво на ендрогенен тестостерон е свързано с повишен риск от тромбоемболия, сърдечна недостатъчност и инфаркт на миокарда.

При жените тази връзка е изразена много по-слабо.

Шулинг и екипът ѝ тепърва ще изясняват може ли с помощта на терапия, насочена към намаляване нивото на тестостерона, да се предупреди за появата на тези заболявания.