Вирусът Ебола е създаден и модифициран в лаборатории, твърди в сензационна статия в най-тиражния вестник „Liberian Observer“ доктор Кирил Бродерик, бивш професор по патологии на растенията в Либерийския университет.

Отдавна Ебола е започнал своето неконтролируемо разпространение в Западна Африка, а изходната му точка са лаборатории, принадлежащи на западни фармацевтични компании, които управляват внедряването му с помощта на международни програми за ваксиниране на населението.

Първи жертви, които още в средата да 70-те изпитали върху себе си последствията на смъртоносния вирус, станали жителите на Заир, ръководен по това време от президента Мобуту Сесе Секо. По-късно поражения от треската били фиксирани в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. Бродерик се позовава на своя колега д-р Хоровиц, който описва тежките последствия от избухването на Ебола за човешкия организъм: вътрешните органи и тъкани започват бързо да се разрушават, размекват и се превръщат в желе дори под въздействието на ниски температури.

Сред организациите, забелязани в мероприятия по ваксиниране и тестване на резултатите върху жители на африканския континент, ученият назовава Военният медицински научно-изследователски институт по инфекциозни заболявания (USAMRIID), Тулейнският университет в Ню Орлеан, Американският център по контрол и профилактика на заболяванията (CDC), международната неправителствена организация „Лекари без граница“, канадската фармацевтична компания „Tekmira“ и нейните британски колеги от „GlaxoSmithKline“, както и държавната болница в град Кенем, Сиера Леоне. Между другото канадците получили крупен договор на стойност 140 милиона долара от Министерството на отбраната на САЩ за изпитание на образци от ваксината срещу вируса, което било проведено успешно сред здравата част от населението в западно африканските страни.

Водещи американски медии нееднозначно възприемали публикацията на проф. Бродерик. Журналисти от „Вашингтон пост“ нарекли приведените в нея факти „дива теория на заговора“, а „Таймс“ акцентирал внимание върху реакцията на ръководството на Делауерския университет, където днес работи ученият. От там заявили, че нямат права да препятстват изразяването на лично мнение по проблема на свой щатен преподавател.