Времето на антибиотиците отминава заради тяхното безсилие да се справят с новите вирусни щамове, но това съвсем не е толкова страшно, успокояват учените. Защото специализираните вируси, които се борят с определени бактерии, могат да заменят антибиотиците в нашата аптечка, обещават те.

Проблема с резистентността към антибиотиците е един от най-сериозните в съвременната медицина. Заради него борбата със заболяванията става все по-трудна. Ново изследване на учени от няколко държави дава надежда, че те могат да намерят ефективна замяна на антибиотиците и това ще бъдат вирусите.

Вирусът обикновено се асоциира с епидемии и болестотворни паразити, които причиняват на хората големи вреди. Повечето вируси обаче, са безвредни за нас, защото всъщност от тях страдат бактериите. Вирусите, които атакуват само бактериите, се наричат бактериофаги и са идеални кандидати за борба с бактериите.

Изследователите провели клинични изпитания, за да определят доколко ефективни са бактериофагите в борбата със заболяванията и няма ли те да оказват някакви странични ефекти върху пациентите. Оказало се, че бактериофагите не само прекрасно се справят с бактериите, но и не причиняват странични ефекти, свойствени на антибиотиците – не отслабват имунната система и не влияят негативно на стомашно-чревния тракт. Това се случва, защото бактериофагите атакуват специфичен тип бактерии - за разлика от антибиотиците, които нанасят удар директно по всички бактерии.

Оттук и заключението на учените, че използването на вирусите в борба със заболяванията е по-добро. Трябва само да се изолира точният вид бактерия, която оказва болестотворен ефект и да се въведе съответния бактериофаг, който ще унищожи проблема, без да засегне крехкия баланс в човешкия микробиом. Разбира се, един клиничен тест само няма да доведе до скорошната поява на вирусите-лечители в аптеките, но все пак, това е голяма крачка напред, коментират експертите.