Връзката между продължителността на брака и честите сексуални контакти между съпрузите се описва с U-образна крива, твърдят американски учени от университета в Луизиана. Според тях след половин век съвместен живот между съпрузите може да настъпи взрив на сексуално привличане. Резултатите от изследването им са публикувани в списание Archives of Sexual Behavior.

Учените направили анализ на данни за семейния и сексуален живот при 1656 семейни двойки на възраст между 57 и 85 години. Всички тези хора през 2005-2006 години участвали в общонационална анкета, посветена на социалния живот, здравето и стареенето.

Изследвайки данните от анкетата учените открили, че връзката между продължителността на брака и честите сексуални контакти между съпрузите се описва с U-образна крива – мъжете и жените често правят секс в първите години на брака, след което става спад в интимните им отношения, а много години след това в съвместния им живот отново започва сексуален подем. Независимо от това, че съпрузите са доживели 50 годишен сватбен юбилей (а сред участниците в анкетата такива не били много), всички те споделяли за повишеното сексуално влечение към партньора тъкмо в тази възраст.

Остарявайки заедно, със целия опит и знания, натрупани в живота, тези хора вече знаят всичко един за друг. Нивото на доверие и взаимно разбиране е толкова високо, че отношенията продължават до самата смърт, те предразполагат съпрузите към интимност и близост във всички аспекти на това понятие, коментира ръководителят на изследването Самуел Струп от университета в Луизиана.

Данните, получени от екипа на Струп опровергават съществуващите стереотипи за угасване на сексуалната активност с напредване на възрастта. Аналогични резултати били получени неотдавна и от британски учени, които изяснили, че много възрастни хора между 70 и 80 години продължават редовно да правят секс.