Вероятността да развиете цироза на черния дроб зависи от мястото, където живеете, установили учени от Университета в Северна Каролина след анализ на данни за жителите от близо 200 държави.

Изследването им показало, че студеното време и по-ограничените слънчеви дни са свързани с алкохолна цироза на черния дроб. Повишението на температурата с всеки градус по Целзий намалявало с 0,3% риска от чернодробна цироза, свързан с пиенето на алкохол, пише Zee News.

Злоупотребата с алкохол предизвиква усещането за топлина, коментират специалистите. А недостигът на слънчева светлина води до депресия, която, както е известно, повишава риска от алкохолизъм. И така попадаме в омагьосан кръг.

Ето защо хората от студените страни пият повече алкохол и са по-склонни към цироза на черния дроб, отколкото жителите на топлите страни, коментират учените.

А техни колеги от Университета в Саутхемптън репликират, че само две чаши кафе дневно може да спасят черния дроб от заболяване, въпреки обилната употреба на алкохол. А фактите от изследването им сочат, че кафето намалява риска от чернодробна цироза с 44%.