„Вегетарианският“ алел, за съжаление, може да оказва и нежелани странични ефекти, установили британски учени.

Тази генетична вариация помага на вегетарианците да усвояват по-бързо мастните киселини, но носи също и повишен риск от образуване на възпалителни киселини в организма им, свързани с развитието на сърдечно-съдови заболявания и рак на дебелото черво.

Особено опасни в това отношение са някои растителни масла. Измененията в баланса на омега-6 и омега-3 може да способства за повишаване на риска от развитие на редица хронични заболявания. Съветът към вегетарианците е прост – използвайте растителни масла с ниско съдържание на омега-6, като зехтин например, препоръчват учените.

Новото изследване на британските учени им помогнало да определят кои нации се отнасят към вегетарианците и кои – към месоядните. То било основано на извадка за начина на хранене при 234 индианци, които в основата си се придържат към вегетарианската диета, и на 311 бели американци.

Вегетарианският алел бил открит при 68% от индианците и само при 18% от европейците и американците. Екипът използвал данните, събрани от Genome Project 1000, и открил, че същият алел присъства при 70% имигранти от Южна Азия, 53% африканци, 29% жители на Източна Азия и само 17% европейци.