Хората с наднормено тегло се намират в рисковата група за развитие на пред диабет и диабет. Коригирането на диетата обаче, може значително да намали този риск.

Членове на Комитета на лекарите по отговорна медицина във Вашингтон показали, че храненето на основата на растителна храна подобряват функцията на бета-клетките на задстомашната жлеза, продуциращи хормона инсулин, който на свой ред понижава нивото на глюкоза в кръвта.

В изследванията участвали хора с наднормено тегло, които не страдат все още от диабет тип 2. В продължение на 16 часа от седмицата част от тях спазвали вегетарианска диета – плодове, зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни, без ограничения в седмичното съдържание на калории. Другите участници употребявали същите продукти, които и преди експеримента.

Резултатите показали, че в групата на вегетарианците е настъпило понижение на теглото и подобряване на работата на задстомашната жлеза. Това изследване още веднъж доказва как правилното подобряване на диетата се явява като лекарство и употребата на растителна храна може значително да помогне за предотвратяване развитието на диабет тип 2, коментират учените.