Краят на 2016 година бележи голям пробив в имунотерапията на рака. Американски учени от Мичиганския университет успяха да разработят ефикасни антигенна пептидна ваксина, която напълно излекувала лабораторни мишки от рак. За резултатите от действието на ваксината съобщава списание Nature Materials.

Ваксините срещу рак се разработват персонално за всеки пациент. Това се дължи на факта, че туморите на всеки болен са уникални. Всеки тумор се характеризира със специфична ДНК, която кодира специфични белтъчни антигени.

Индивидуалните ваксини се смятат за безопасен и прост метод за имунотерапия на рака, но клиничните им изпитания досега не са довели до успех. Причината е в това, че белтъчните ваксини, целящи унищожаването на туморните клетки, трудно проникват в лимфните възли. Това е необходимо условие за действието на ваксината, тъй като само в лимфните възли Т-лимфоцитите (клетките на имунната система) помагат да се активират и ефективно да атакуват туморите.

Американските учени се опитали да доставят ваксината в лимфните възли с помощта на наночастици. Техният строеж  наподобява протеино-липидни комплекси, които при нормални условия транспортират холестерола в кръвта.

Експериментът се оказал успешен: антигените попадали в лимфните възли, цитотоксичните Т-лимфоцити се активирали, разпознавали и атакували тумора. Имунотерапията помогнала да се постигне пълна резорбция на рака на дебелото черво при 88% от лабораторните мишки, а злокачествената меланома изчезнала при 90% от животните! Нещо повече – повторното въвеждане на ракови клетки не довело до туморен рецидив: към рака се развил имунитет!

Преди започването на клинични изпитания на перспективния метод за лечение обаче, учените трябва да повторят успеха на експеримента върху по-едри животни. Авторите напомнят, че доскоро имунотерапията на рака с използване на генетично модифицирани Т-лимфоцити помогна за излекуването на няколко десетки души от злокачествен тумор, който не се поддава на лечение по хирургичен път.